zaterdag 30 juni 2012

Dag 3: Aiguille du Midi

Gondel naar Aiguille du Midi

Vanuit Chamonix kun je met een gondel in twee etappes naar de top van de 3842 meter hoge Aiguille du Midi.

Gondel
Aiguille du Midi

Het tweede deel van de tocht omhoog brengt je op een hoogte van 3777 m. Omdat we nog niet hadden geluncht zijn we naar het restaurant/snackbar gegaan. Hoewel het pas halverwege de middag was en behoorlijk druk, hadden ze ook hier al bijna alles opgeruimd. Er lagen nog een paar broodjes in een vitrine en dat was het enige dat we nog konden krijgen. In de volgende dagen zouden we ontdekken dat het in Frankrijk vrij normaal is om buiten de klassieke lunchtijden niets aan te bieden.

038 foto’s van boven037 foto’s van bovenZon en wolken in de bergen

Alpenkauw

De alpenkauw is een vogel uit de familie van de kraaien die je vrijwel uitsluitend op grote hoogte in de bergen aantreft. Kenmerkend voor deze soort zijn de rode poten en de gele snavel. De zwarte ogen zijn tussen het gitzwarte verenpak bijna niet te zien.
Op de Aiguille de Midi zaten een heleboel van deze vogels.

Alpenkauw

De foto's hieronder zijn gemaakt vanaf het platform op 3777m.

049 Uitzicht043 UitzichtOp 3777m

De top van de berg was inmiddels een stuk dichterbij gekomen.Aiguille du Midi 3842m

Uiteindelijk zijn we ook nog met de lift helemaal naar boven gegaan. Voor die lift mocht je nog paar extra euro's betalen. Maar als je al zover bent wil je ook het laatste stukje doen.

Het uitzicht boven is prachtig. Vanaf verschillende platformen kun je 360 graden om je heen kijken.


086 Uitzicht096 uitzichtUitzicht vanaf 3842m

Er liepen heel wat mensen rond in de sneeuw in de buurt van de platformen en wat verder weg. Helemaal ongevaarlijk was dat niet. De breuklijn in de sneeuw op de volgende foto geeft je de indruk dat een klein zetje voldoende is voor een flinke lawine.

067 UitzichtBreuklijn


De mensen op onderstaande foto's zijn wat avontuurlijker ingesteld dan wij.

103 uitzicht104 uitzichtWandelen op grote hoogte


Vanaf het bovenste platform heb je uitzicht op het platform waar de gondel eindigt. Op de achtergrond is Chamonix zichtbaar.


Er lag nog veel sneeuw rond de uitkijkpunten bij Aiguille du Midi. Je moest soms door ijstunneltjes om op de volgende plek te komen. Het ijs was wel snel aan het smelten.Op de foto hieronder een gondel waarmee je vanaf Aguille du Midi verder kunt naar Pointe Helbronner op de grens van Frankrijk en Italië. Deze route was helaas buiten gebruik toen wij er waren. Je gaat dan nog vijf kilometer over de besneeuwde toppen met regelmatig stops voor de mooie uitzichten.

Gondel naar Pointe Helbronner

Hieronder nog een paar foto's die we boven op de Aiguille du Midi hebben gemaakt.

105 uitzicht108 uitzichtUitzicht vanaf Aiguille du Midi

Plan de L'Aiguille

We waren zo lang boven geweest dat we bij de overstap halverwege geen tijd meer hadden om de daar geplande wandeling te doen. Dan zouden we de laatste gondel naar beneden missen. We hebben bij de stop bij Plan de L'Aiguille op 2317 m nog wel een aantal foto's gemaakt.

112 Uitzicht halverwege113 Uitzicht halverwegeUitzicht vanaf Plan de L'Aiguille

Alpenflora

De blauwe voorjaarsgentiaan bloeit op deze hoogte ook nog in de zomer. De felblauwe kleur van de bloemen was bij Plan de L'Aiguille overal te zien.

Voorjaarsgentiaan

Het is opvallend hoeveel er nog groeit en bloeit op deze hoogte en de vele kleuren van de bloemen.Gondel
De gondels die je omhoog en omlaag brengen bij de Aiguille du Midi zijn bepaald niet klein te noemen. Er kunnen meer dan 50 mensen in (als ze niet al te dik zijn). Toch vallen ze in het niet tegen de achtergrond van de imposante bergen.

124 gondel Gondel van Plan de L'Aiguille naar Chamonix

Aiguille du Midi - Mont Blanc

De volgende foto hebben we bij het grondstation van de kabelbaan in Chamonix gemaakt. Op dat moment kun je je nauwelijks meer voorstellen dat je minder dan uur geleden op de top van die berg stond.
De ansichtkaart hieronder laat de verhouding zien tussen de hoogte van de Aiguille du Midi (3842 m) en de top van de Mont Blanc op 4807 m.
Ons hotel, Hotel du Bois, lag net buiten Chamonix. Het was het duurste en tevens slechtste hotel van de hele vakantie. Omdat we een vermoeiende dag achter de rug hadden wilden we 's avonds in het hotel gaan eten. In het restaurant stond een buffet dat eruit zag alsof het er al uren had gestaan en over niet al te lange tijd uit eigen beweging weg zou lopen. We kozen daarom voor de á la carte kaasfondue. Het resultaat is het beste te beschrijven als een homp gesmolten kaas in een plas wijn. Kortom het restaurant is nogal ranzig,  de kamer was niet schoon en de gratis wifi werkte niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: