vrijdag 13 juli 2012

Dag 16: Puy de Dôme (deel 1)

Van La Bourboule naar Puy de Dôme

Gedurende de avond van onze aankomst en de nacht daarop had het geplensd in La Bourboule. 's Morgens zag het er dan ook nog behoorlijk somber uit toen we uit het raam keken. La Bourboule is omgeven door bergen, maar door de wolken was daar niets van te zien. 

001 Uitzicht vanuit hotel in La Bourboule
La Bourboule
Dat was enigszins zorgwekkend voor ons, want ons doel voor deze dag was de top van de Puy de Dôme op 1465m. 


Spoorlijn Puy de Dôme

Bij de Puy de Dôme is een paar weken voor onze aankomst een nieuw spoorlijntje geopend. Met deze trein ga je helemaal naar de top van deze vulkaan. Hieronder het gloednieuwe station. De site van de spoorlijn is in het Frans, maar je kunt andere talen kiezen door op een vlaggetje te klikken. Dat levert rommelige machinevertalingen op, onder andere in het Nederlands.

002 aankomst bij Puy de dome
Station Puy de Dôme

Terwijl we op de trein stonden te wachten keken we omhoog naar de top waar een buitengewoon lelijk gebouw neer is gezet. Af en toe was het even zichtbaar, om vervolgens weer in de mist te verdwijnen. 


Top Puy de Dôme in de mist

We hoefden niet lang te wachten op de trein.

012 treintje komt eraan

Trein Puy de DômeChaîne des Puys

Tijdens de rit omhoog konden we helemaal voorin zitten. De spoorlijn slingert om de berg heen en je hebt dus uitzicht in alle richtingen. Op een gegeven moment hadden we voor het eerst uitzicht op een aantal vulkanen van de Chaîne des Puys.


De weg omhoog


Chaîne des Puys


Boven op de Puy de Dôme was het erg mistig. In 2009 hadden we in IJsland ook al in de dichte mist op een vulkaan gestaan, toen hebben we vrijwel niets gezien. Ging dat nu weer gebeuren?Het leek minder erg, want je kon wel af en toe naar beneden wat groene stukken zien. Hopende dat het beter zou worden zijn we gaan lunchen in het gloednieuwe restaurant. Daar zat een vrij grote groep luidruchtige Nederlanders, van die 'SBS6-Nederlanders'. Een hoop herrie en het gaat nergens over.

In de mist zagen we een vogel, mogelijk een waterpieper en een grote tor die met een ander insect liep te sjouwen.

 Waterpieper?
 Tor

Na de lunch zijn we opnieuw begonnen met een rondje bovenlangs de berg in de hoop dat de mist toch nog zou verdwijnen. Toen we bijna de hoop opgaven, kwamen de vulkanen dan toch nog tevoorschijn. De top van de Puy de Côme zit nog in de wolken, de Grand Suchet in het midden is al wolkenvrij.

 De wolken verdwijnen langzaam

Puy de Côme

De laatste wolkenflarden trekken weg van de Puy de Côme, een 1252 m hoge vulkaan die vrijwel naast de Puy de Dôme ligt.
Op de foto rechts is ook de Grand Suchet (1231 m) te zien voor de Puy de Côme.

049 Uitzicht vanaf de Puy de Dome
Puy de Côme

En nog een foto van het uitzicht vanaf de Puy de Dôme.

063 Uitzicht vanaf de Puy de Dome
Uitzicht vanaf de Puy de Dôme

Op de Grand Suchet was een grote kudde schapen aan het grazen.Schapen op de Grand Suchet

Naast de Puy de Dôme ligt de Petite Puy de Dôme. Deze is wat minder goed als vulkaankegel te herkennen.Petite Puy de Dôme

Clermond-Ferrand

Op de volgende foto is ook nog een stukje van de Petite Puy de Dôme zichtbaar en op de achtergrond is een deel van Clermont-Ferrand te zien. Een stad met 140.000 inwoners waaronder veel studenten. De kathedraal van de stad en veel huizen zijn gebouwd van zwarte lavastenen. Wij zijn alleen maar door de stad gereden en hebben er getankt.

046 Uitzicht vanaf de Puy de Dome
Clermond-Ferrand vanaf de Puy de Dôme

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: