woensdag 11 juli 2012

Dag 14: Viaduc de Millau (deel 1)

Viaduc de Millau
Het viaduct van Millau is een brug over de Tarnvallei bij Millau. De 2,5 km lange brug valt vooral op door de enorme hoogte. De hoogste pijler is maar liefst 343 m hoog. Dat is hoger dan de Eiffeltoren. De brug is ontworpen door de Britse architect Norman Foster, die bekend is van onder andere de koepel op de Rijksdag in Berlijn, het vliegveld in Hong Kong en het vernieuwde Wembly stadion.

In 1996 heeft Arjan een symposium voor Norman Foster georganiseerd in het Evoluon in Eindhoven, waar Foster een eredoctoraat kreeg uitgereikt van de universiteit van Eindhoven.

Hierboven een paar ansichtkaartjes, hierna de foto's van ons eigen bezoek aan de brug. De eerste foto is nog vanaf het hotel gemaakt.

001 Brug Millau vanaf hotel
Viaduc de Millau vanaf Chateau Creissels


Daarna zijn we boodschappen gaan in een supermarkt in de buurt van de brug.Viaduc de Millau vanaf parkeerplaats supermarkt


Bezoekerscentrum onder de brug

Op de zuidoever van de Tarn is onder de brug een bezoekerscentrum gebouwd. Je kunt hier ook rondleidingen doen, maar we hadden de indruk dat die weinig toevoegden aan de informatie die we al hadden. Het is wel een mooie plek om de brug van onder te bekijken. De enorme hoogte van de brug ervaar je hier meer dan boven op de brug.

021 Uitkijkpunt onder Brug Millau
023 Uitkijkpunt onder Brug Millau

017 Uitkijkpunt onder Brug Millau
007 Uitkijkpunt onder Brug Millau
Viaduc de Millau

Na ons bezoek aan het bezoekerscentrum onder de brug was ons volgende doel het bezoekerscentrum aan de bovenkant van de brug. Al snel kwamen we bij een volgend punt met mooi zicht op de brug.

027 uitkijkpunt een stukje verderop
Viaduc de Millau vanaf Chateau Creissels

Vanaf dit punt was de tweede pijler aan de noordkant van de brug goed te zien. Dit is de hoogste pijler van de brug en op dit moment ook nog steeds de hoogste brugpijler ter wereld.

025 uitkijkpunt een stukje verderop
Viaduc de Millau vanaf Chateau Creissels


Viaduc de Millau op eurobiljetten

Op alle eurobiljetten staat een Europese brug afgebeeld. De oudste, de Pont du Gard staat op de biljetten an 5 euro. Het Viaduc de Millau is de nieuwste in de reeks en staat op de biljetten met de hoogste waarde, € 500,-.


Viaduc de Millau op biljet 500 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: