maandag 9 juli 2012

Dag 12: Grottes de la Madeleine

Grottes de la Madeleine
Bij de Ardèche kloof zijn een aantal druipsteengrotten. We hebben er één bezocht, de Grottes de la Madeleine. Deze grot was indrukwekkender dan we van te voren hadden verwacht. 

076 Grotte de la Madeleine 059 Grotte de la Madeleine Grottes de la Madeleine

Stalagmieten

Stalagmieten zijn druipsteenpilaren die vanaf de grond omhoog groeien omdat er water op druppelt. Meestal is het water afkomstig van stalactieten die aan het plafond van de grot hangen. 

051 Grotte de la Madeleine081 Grotte de la Madeleine
Stalagmieten

Uiteindelijk groeien de stalagmieten en stalactieten aan elkaar vast en ontstaan er lange druipsteenzuilen.

077 Grotte de la Madeleine082 Grotte de la Madeleine
Druipsteenzuilen


Stalactieten


053 Grotte de la Madeleine060 Grotte de la Madeleine066 Grotte de la Madeleine071 Grotte de la Madeleine Stalactieten

De stalactieten in deze grot waren indrukwekkender dan de stalagmieten. Deze aan het plafond hangende objecten kunnen allerlei vormen aannemen. Van orgelpijpachtige vormen tot gordijnen en kleine kwetsbaar ogende jonge stalactieten zoals op de laatste foto hierboven.

Halverwege de rondleiding werd er een lichtshow met muziek opgestart waarbij steeds andere delen van de grot in de schijnwerpers werden gezet. Dat zag er wel mooi uit, maar het is natuurlijk ook een beetje flauwekul. Het opleuken van een rondleiding is niet echt nodig als de grot toch al mooi genoeg is.

080 Grotte de la Madeleine073 Grotte de la Madeleine
Grottes de la Madeleine

Tijdens de rondleiding passeerde je af en toe andere groepen die ook met de rondleiding bezig waren. Tegen het einde van onze wandeling door de grot kwamen we een groep tegen waarin een moeder met een krijsende baby zat. Waarop Arjan even aan de groep meldde hoeveel geluk wij hadden dat er bij ons geen baby in de groep zat. Hij had zijn woorden nog niet uitgesproken of de moeder met het kind besloot zich bij ons aan te sluiten en met ons mee naar buiten te lopen.

Uitzicht buiten de grot

Het uitzicht bij de ingang van de grot is één van de mooiste van de hele kloof.

091 uitzicht bij grot089 uitzicht bij grot092 uitzicht bij grot
Uitzicht buiten de grot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: