zondag 8 juli 2012

Dag 11: Avignon - Palais des Papes

Palais des Papes

Avignon ligt op minder dan een uur rijden van de Pont du Gard. Onze eerste bestemming in Avignon was het Palais des Papes. Het paleis waar in de veertiende eeuw een aantal pausen zetelden nadat Paus Clemens V vanwege onderling geruzie van de bisschoppen in Rome besloot te verkassen naar de Zuid-Franse stad.
Voordat we naar binnen gingen hebben we eerst geluncht op het snikhete plein voor het paleis. Gelukkig zorgde het personeel daar voor de nodige verkoeling. Op de foto hieronder de gevel van Hôtel des Monnaies, het muntgebouw dus. Het stamt uit de zeventiende eeuw en heeft tegenwoordig een andere functie, er zit een conservatorium in. In juli wordt het gebruikt door de organisatie van het Festival d'Avignon


Hôtel des Monnaies

Op het plein waren allerlei activiteiten die te maken hadden met dit festival en op een binnenplaats van het Palais des Papes stond een grote tribune opgesteld voor de voorstellingen die daar werden gespeeld.


Cathédrale de Notre-Dame-des-Doms

Meest opvallende onderdeel aan deze kerk die uit de twaalfde eeuw dateert is het fel glimmende vergulde Madonnabeeld dat in de negentiende eeuw op de toren is gezet.

Cathédrale de Notre-Dame-des-Doms met madonnabeeld
Cathédrale de Notre-Dame-des-Doms met madonnabeeld
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Hieronder een foto van de ingang van het Palais des Papes vanaf het plein. Daarna zijn we begonnen aan de rondleiding in het gebouw.

Ingang Palais des Papes
Ingang Palais des Papes
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.comRondleiding Palais des Papes

In het paleis is een audioguided tour beschikbaar, ook in het Nederlands. Op die manier krijg je een aardig beeld van de functie van de diverse ruimten in het verleden. Je moet het wel van het verhaal hebben. Het Palais des Papes is grotendeels leeggehaald en je loopt dus vooral door heel veel vrijwel lege ruimten.

Palais des Papes Palais des Papes
Palais des Papes
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

De toren op de rechterfoto hierboven staat aan de kant van de Cathédrale de Notre-Dame-des-Doms. Vandaar dat je het Madonnabeeld er rechts bovenuit ziet steken. Hieronder is dat nog beter zichtbaar.
Op de foto hieronder de enorme schoorsteen in de grote keuken.


Schoorsteen in grote keuken

De pausen van het Palais des Papes

Zeven pausen en een paar tegenpausen zetelden in Avignon. Het begon met Clemens V die zijn zetel van Rome naar Avignon verplaatste en het eindigde met Benedictus XIII die in 1403 op de vlucht ging. Er vroom schijnen ze niet te zijn geweest en ze schijnen er een luxueus en uitbundig leven te hebben geleid. Ze zijn wel heel vroom afgebeeld op de schilderijen die er van de pausen hangen.


De pausen van Avignon


Tijdens het bezoek aan het paleis kun je bij één van de torens naar buiten. Dit geeft mooie uitzichten over Avignon.

Uitzicht vanaf toren Palais des Papes Uitzicht vanaf toren Palais des Papes
Uitzicht vanaf toren Palais des Papes
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Hieronder het plein voor het Palais des Papes. Op het volledig door parasols afgedekte terras hadden we eerder die middag geluncht.

Plein voor Palais des Papes
Plein voor  Palais des Papes
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Fort Saint-André

Deze door Filips de Schone, koning van Frankrijk, versterkte burcht moest bescherming bieden aan het dorpje Saint-André. Veel belangrijker dan de bescherming van dit onbeduidend dorpje was het tonen van de Koninklijke macht aan de pausen in Avignon.

Fort Saint-André
Fort Saint-André
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Tot slot nog een foto van het plein voor het Palais des Papes. In het gebouw aan het eind van het plein zit een museum.

Plein voor Palais des Papes
Plein voor Palais des Papes
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties: