zondag 8 juli 2012

Dag 11: Arles

Arles en Vincent van Gogh

In Arles kun je aan de hand van een plattegrondje een wandeling doen langs plekken die door Vincent van Gogh zijn geschilderd. Sommige plekken zijn niet zo interessant omdat ze totaal niet meer lijken op de situatie zoals die door van Gogh is vastgelegd. We hadden de vorige dag al het bruggetje gehad dat een paar kilometer was verplaatst, nu zijn we begonnen bij het ziekenhuis waar hij een tijd verbleef nadat hij zijn oor had afgesneden.
De kleuren zijn voor een groot deel gelijk aan die van het schilderij, maar de vele bloemen en struiken maken het lastig om precies vast te stellen welke hoek van Gogh heeft geschilderd.

096 ziekenhuis van Gogh
Espace van Gogh

Hieronder de ingang van het ziekenhuis.

097 buitenkant ziekenhuis
Ingang Espace van Gogh


Gianluca Gamberini

Hieronder een kaartje van de fotograaf Gianluca Gamberini met een afbeelding gemaakt in Cinecittà, de door Mussolini opgerichte filmstudio's in Rome. De fotograaf was opgegroeid in deze filmstudio's. In Arles was tijdens ons bezoek een expositie van zijn werk. Hij was zelf aanwezig bij de expositie.
Cinecittà, Gianluca Gamberini


Nachtcafé

Van Gogh draait zich waarschijnlijk om in zijn graf als hij ontdekt wat er op de plek van het nachtcafé is gebeurd. Het café heeft nu café Van Gogh, de gele kleur zien we nog steeds en het hele plein is één grote toeristenkermis. Wat een schilderij al niet teweeg kan brengen. En dan te bedenken dat tijdens zijn leven niemand het schilderij wilde hebben. Hij verkocht tijdens zijn leven maar één schilderij, en dat is niet deze.

100 Café van ‘Het nachtcafé’098 Café van ‘Het nachtcafé’
Café van Gogh

Amfitheater Arles


In het Romeinse amfitheater van Arles heeft Van Gogh dit schilderij van het stierenvechten gemaakt in 1888, kort voordat hij zijn oor afsneed. Het schilderij lijkt niet helemaal af te zijn, hier en daar zijn stukjes onbeschilderd doek zichtbaar.

102 bord met schilderij van de arena
Schilderij Amfitheater


Het amfitheater zelf is een bijzonder geval. Het werd in de eerste eeuw gebouwd en heeft na de val van het Romeinse Rijk eeuwenlang dienst gedaan als schuilplaats voor de inwoners van Arles. Binnen het theater was zelfs een complete woonwijk met zo'n 200 huizen. Dat zullen wel kleine huisjes zijn geweest, want zo groot is het theater niet. Pas in de negentiende eeuw is het theater weer als zodanig gebruikt.

104 bij de arena van Arles105 bij de arena van Arles106 bij de arena van Arles
Amfitheater Arles

Vanaf het dak van ons hotel in Arles hadden we uitzicht over de omgeving. Helaas waren de interessante delen van de stad niet te zien.

107 uitzicht vanaf dak hotel Arles
Arles

Die avond zijn we gaan eten in één van de restaurants in de buurt van de arena. Na een tijdje werd er in de arena een lichtshow opgestart. Hetgeen ook aan de buitenkant mooie effecten opleverde.

110 eten in Arles bij de arena112 eten in Arles bij de arena117 eten in Arles bij de arena
Amfitheater Arles 's avonds

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: