zaterdag 7 juli 2012

Dag 10: Camargue (deel 1)

Camargue


027 boom met vogels
Zilvereigers en andere vogels

De Camargue is een moerasgebied in de delta van de Rhône. Het begint net ten zuiden van Arles en loopt door tot de Middellandse zee. Zoet en zout water komen bij elkaar en het gebied is bekend om de in het wild levende witte paarden en stieren. Bovendien is het een de enige plaats in Frankrijk en een van de weinige plaatsen in Europa waar flamingo's voorkomen. Geschat wordt dat er in dit gebied ongeveer 20.000 paartjes leven. Omdat we op de route naar de Camargue wat vertraging hadden opgelopen door een file konden we niet alle van te voren geplande plaatsen gaan bezoeken. We hebben gekozen voor het Parc Ornithologique in het zuidwesten van de Camargue. De kans om allerlei vogels te zien die in het gebied voorkomen is hier relatief groot. Na aankomst in het vogelpark zagen we bij het café een bordje 'Sandwich' staan. Omdat we nog niet hadden kunnen lunchen leek dit een mooie oplossing. Maar helaas, ook hier was het buiten lunchtijd erg moeilijk om een broodje met kaas klaar te maken. Meer dan een zakje chips zat er niet in. Vanaf het terras van het café hadden we uitzicht op een plas water, met aan de overkant een grote boom waar veel vogels omheen vlogen. Vooral de kleine zilverreigers waren erg zichtbaar.


Kleine zilverreiger

030 pluizige kleine zilverreiger033 Kleine zilverreiger024 Kleine zilverreigers
Kleine zilverreigers

Deze spierwitte reiger met zwarte snavel, zwarte poten en gele voeten komt vooral in Zuid-Europa voor, maar dringt tegenwoordig ook steeds meer naar het noorden op. De kleine zilverreiger broedt in kolonies in de bomen, vaak samen met andere reigersoorten. Ook hier op deze plek in de Camargue leek dat het geval.

028 blauwe reiger
Blauwe reiger tussen de zilvereigers

Flamingo's


Er zijn in Europa maar twee plaatsen waar grote kolonies flamingo's broeden. In Zuid-Spanje en hier in de Camargue in Zuid-Frankrijk. Flamingo’s leven uitsluitend in ondiepe zilte lagunes langs de Middellandse Zee.
Na een drankje te hebben genomen op het terras bij de zilverreigers hebben we eerst de 4,3 km lange wandeling in het linkerdeel van het park gedaan. 


Kaartje vogelpark


Het is een wandeling langs het water met hier en daar uitkijkposten. We hoopten natuurlijk ergens flamingo's te zien en we werden niet teleurgesteld. Direct bij het begin van de wandeling hadden we al beet.
En er zouden er nog heel veel volgen.
Het was wel erg heet tijdens de wandeling en er is nauwelijks schaduw.
We stonden hieronder nogal plotseling heel dicht bij een groepje flamingo's. Omdat er op deze plek geen afgeschermde uitkijkpost was konden de flamingo's ons ook zien en ze namen dan ook vrij snel de benen. 


039 flamingo’s040 flamingo’s043 flamingo’s044 flamingo’s045 flamingo’s046 flamingo’s
Flamingo's

Op de laatste foto hierboven zien we ook nog een zilverreiger wegvliegen.

050 witte vlinder

Koolwitje

Hieronder foto van het uitzicht. Niet bij elk uitkijkpunt waren massa's flamingo's en andere exotische vogels te zien. Dat was ook tegelijk het mooie van het gebied, het was aantrekkelijk gemaakt voor vogels om te vertoeven, maar ze waren vrij om te gaan en vliegen waar ze wilden. Daarin week dit vogelpark duidelijk af van een standaard dierentuin.

053 uitzicht Camargue
Uitzicht in de Camargue

Hieronder een Camargue paard voor één van de uitkijkposten.

054 paard
Camargue paard

Tot slot van dit eerste Camargue bericht een paar foto's van een groep flamingo's op een wat grotere afstand.

055 flamingo’s063 Flamingo’s061 Flamingo’s
Flamingo's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: